Комисар Маргрете Вестагер: България играе важна роля в Енергийния съюз

Комисарят по конкуренцията в ЕС изрази и своята подкрепа за газовия хъб по време на среща с президента Росен Плевнелиев. Темата „Енергетика“ беше основната, обсъдена между българските власти с комисаря по въпросите на конкуренцията в ЕС Маргрете Вестагер.

Пред нея българският държавен глава Росен Плевнелиев е коментирал изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция, както и либерализацията на енергийния сектор и изграждането на регионалните борси за търговия с електроенергия и природен газ, съобщават от прессекретариата на Президентството.

Маргрете Вестагер е изразила своята подкрепа за изграждането на газоразпределителен център на територията на България, посочват още оттам. „България е решена да завърши реформата в енергийния сектор и за нас Европейската комисия е доверен партньор в този процес“, е коментирал Плевнелиев.

Той е категоричен, че страната ни е постигнала много за наличието на повече прозрачност в работата на енергийните дружества и сега се стремим да насърчим въвеждането на добри управленски практики и политики. За всеки европейски и български гражданин е важно да бъдат осигурени сигурност на енергийните доставки и достъпни цени, каза Маргрете Вестагер по време на срещата си с премиера Бойко Борисов, допълват от правителствената пресслужба. Тя посочи още, че България играе важна роля за изграждането на Енергийния съюз в общността. Премиерът уточни, че е запознал комисаря с една от стратегическите задачи на правителството – запазването на собствеността на газопреносната мрежа на България. По време на разговорите е била повдигната темата и за проектите, които имаме, „с руските тръби на нашите пристанища, с процедурите по „Южен поток“, коментира още Борисов.